вівторок, 10 березня 2015 р.

Що таке SWIFT, або Як правильно здійснювати міжнародні платежі
 
Поділюся своєю історією, пов’язаною зі SWIFT. Під час поїздки до США в студентські роки за програмою Work and Travel я зіткнувся з проблемою вивозу зароблених за літо грошей. Оскільки «вічнозелені американські президенти» було зароблено потом і кров’ю, зовсім не хотілося переплачувати за їх трансфер в Україну.

Вивчивши всі варіанти, я зупинився на SWIFT. За переказ $4 000 я заплатив близько $35, це була вигідна ціна на фоні інших пропозицій. Я зазначив себе одержувачем і відправив гроші, а наступного дня вилетів до Києва. Після прильоту я зміг одразу ж забрати гроші в найближчому відділенні ПриватБанку. Згадавши цю історію, я вирішив нагадати всім про існування SWIFT за допомогою інфографіки.




Також цiкаво. Як ми знаємо, у пресі часто згадується факт можливого відключення Російської Федерації від системи SWIFT. Для розуміння ситуації – змістовний пост зі сторінки ІТ-директора ПриватБанку Дмитра Дубілета у Facebook. В ефірі періодично лунає тема відключення Росії від SWIFT. Судячи з реакції росіян (Медведєв сказав, що відповідь може бути «без обмежень», а Леонтьєв взагалі погрожував ядерною зброєю), це означає для Росії щось погане. Але що конкретно? Спробую коротко описати, що це може означати.

По-перше, не всі до кінця розуміють, що таке SWIFT. Це захищена система зв’язку та стандартів, через яку банки обмінюються інструкціями про те, кому скільки грошей треба переказати, а також підтвердженнями про вчинення цих переказів. Якщо російські банки відключать від SWIFT, це не означає, що вони не зможуть платити за кордон. Це означає, що їм потрібно буде винаходити якийсь новий спосіб обміну інформацією про платежі зі своїми банками-кореспондентами. Що це означає на практиці?

Наприклад, якійсь російській компанії, у якої рахунок відкрито у ВТБ, потрібно заплатити за товар до Німеччини. Для цього ВТБ зв’язується через SWIFT зі своїм німецьким банком-кореспондентом (скажімо, Deutsche Bank) і просить його переказати гроші зі свого кореспондентського рахунку. Якщо SWIFT відключать, ВТБ треба будет вигадати якийсь новий канал зв’язку для таких цілей. Чи складно створити такий канал? Технічно, не дуже. Deutsche може домовитися з ВТБ, що вони будуть заходити в якийсь умовний інтернет-банк і створювати транзакції там; або надсилати листи через e-mail; або через телеграф – неважливо. Головне, що для цього потрібна воля не тільки росіян, але й з боку Deutsche Bank. І зовсім не факт, що закордонні банки захочуть у це вплутуватися.

По-перше, це якісь організаційні та технічні складнощі (уявіть, скільки такий проект опрацьовуватимуть юристи Deutsche або їхня служба IТ-безпеки?). По-друге, якщо SWIFT таки відключать, це буде серйозний сигнал, що з росіянами краще не зв’язуватися. Сьогодні відключать SWIFT, а завтра накладуть міцніші санкції. «Та на фіг, – можуть подумати німці. – Тільки через SWIFT, bitte sehr». Що буде, якщо так подумають більшість банків світу? Якщо не відріже Росію від світових ринків зовсім, то, принаймні, сильно ускладнить будь-яку операцію (хоч фінансову, хоч торгову).

А це може виявитися крутіше, ніж ефект від будь-яких секторальних санкцій. Хоча точних прогнозів, наскільки я розумію, ні в кого немає, оскільки не було прецедентів. Була, звичайно, історія з Іраном, але, по-перше, Іран – більш ізольована в торговому сенсі країна, і, по-друге, коли їм відключили SWIFT, проти них на той момент і без того вже діяло багато санкцій. Ще одна деталь, про яку багато хто не знає: штаб-квартира SWIFT знаходиться під Брюсселем, а тому підпорядковується не американським, а бельгійським законам. Цей факт швидше на руку Росії, оскільки рішення про відключення має стати спільним – США та Європи. Чи потрібно нам, українцям, покладати надію на відключення Росії від SWIFT? Теж неоднозначно. З одного боку, звичайно, радує все, що послаблює нашого ворога. Але, з іншого боку, ефект може виявитися порівнянним з ефектом падіння ціни на нафту до $20, що може призвести до повномасштабної війни, оскільки Путіну потрібно буде йти на крайні кроки, щоб відволікати увагу народу від зубожіння. Значна частина одержувачів SWIFT-переказів проживає за кордоном, сьогодні ПриватБанк надає їм індивідуальне обслуговування.

Ми відкрили спеціальну лінію підтримки SWIFT-переказів: тел. 092 900 00 04, e-mail: swift@privatbank.ua. Ми допоможемо Вам здійснити переказ у режимі онлайн.

https://blog.privatbank.ua/?p=471&lang=uk


Немає коментарів:

Дописати коментар